Jak przygotować domowe przetwory?

Opublikowany: Gru 01 2013 przez admin

Najwyższy czas pomyśleć o przygotowaniu z nich domowych przetworów. Czy to czasochłonne zajęcie? Nie będzie takie, jeśli tylko skorzystamy z pomocnika kuchennego – Thermomixa, który szybko rozdrobni składniki i ugotuje wszystko w jednym naczyniu miksującym

Przetwory na czasie

W sierpniu są to m.in. ogórki kiszone lub ogórki w occie, ponadto przetwory ze śliwek, jeżyn, brzoskwiń oraz pomidorów. Natomiast we wrześniu rozpoczyna się sezon na jabłka, z których przygotujemy dżemy, sosy albo musy. Do przygotowania przetworów najlepiej wykorzystać owoce i warzywa sezonowe, których mamy pod dostatkiem w sklepach, na bazarach lub we własnych ogródkach. Jeśli skorzystamy z pomocnych urządzeń kuchennych, np. z wielofunkcyjnego Thermomixa, to gotowanie będzie przyjemne i nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Domowe – smaczne i zdrowe

Samodzielne przygotowywanie przetworów nie jest już tak często spotykane jak kiedyś, przede wszystkim dlatego, że wygodniej jest nam sięgnąć po gotowe produkty. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że domowe przetwory są zdrowsze, ponieważ nie zawierają żadnych ulepszaczy smakowych. Ponadto, możemy wybrać dowolne owoce i dozować ilość cukru według własnego uznania. Mamy także pewność co do składu danego przetworu. Aby zaoszczędzić czas i energię możemy wykorzystać możliwości urządzenia kuchennego Thermomix. W jednym naczyniu rozdrobnimy owoce lub warzywa, a funkcja ciągłego mieszania podczas gotowania, uchroni potrawę przed przypaleniem. Po kilkunastu minutach, otrzymamy gotowy produkt, który wystarczy przełożyć do słoików i mocno zakręcić.

Przepis na dżem śliwkowy do przygotowania w Thermomixie

Składniki:
600 g śliwek, przekrojonych na połówki, bez pestek
100 g cukru

Sposób przygotowania:
1.Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić
30 s/obr.4
2.Dodać cukier, gotować 20 min/100 °C/ obr.2
3.Zmiksować 20 s/obr.7 – 8. Przelać do dwóch, wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Przed włożeniem do lodówki pozostawić do ostygnięcia.

Cena Thermomixa: 4 175 zł.

Kategoria: Sprzęt AGD
Tagi: , , , , , , ,

Komantarz

*

*