Staramy się, aby każde święta były wyjątkowe i magiczne. Bożonarodzeniową atmosferę budujemy poprzez odpowiedni wystrój – świece, bombki, wytworne nakrycie stołu. Wedle polskiej tradycji powinno znaleźć się na nim 12 potraw. Warto zadbać, by oprócz walorów smakowych, stanowiły one piękną dekorację świąteczną i przyciągały wzrok naszych gości.
Wszyscy szefowie kuchni wiedzą, jak ważną kwestią jest dekorowanie potraw.
– Istnieje wiele sposobów, by uczynić danie spektakularnym, jak na przykład carving, czyli tworzenie wymyślnych kształtów z owoców i warzyw za pomocą specjalnych narzędzi. Każdy jednak może zwiększyć wartość estetyczną podawanych potraw, nie posiadając specjalnych kwalifikacji. Niektóre dania wystarczy odpowiednio ułożyć na półmisku, polać sosem, ozdobić warzywami lub owocami, bądź też udekorować świeżymi ziołami – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Jak więc w szybki i łatwy sposób przełamać rutynę na świątecznym stole?
Gwiezdny sosów szlak
Jednym z najprostszych i najefektywniejszych sposobów na „podrasowanie” naszego dania jest podanie go w odpowiedni sposób z sosem. Taki zabieg zdefiniuje na nowo potrawy i sprawi, że nawet najprostsze z nich staną się wyjątkowe. Należy pamiętać, by wybrany przez nas sos komponował się i smakowo, i wizualnie z tym, co serwujemy.
– Na brak wyboru nie możemy narzekać. Dostępnych jest wiele rodzajów sosów – od najbardziej popularnych, jak sos czosnkowy, tatarski, czy chrzanowy – po bardziej oryginalne receptury, jak musztardowo-paprykowy, serowy, pieczarkowy, czy Tikka Masala – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak – Do mięs i wytrawnych potraw idealnie sprawdzają się gęste sosy, które mogą być podane w sosjerce, eleganckiej miseczce, czy bezpośrednio na talerzu. Pamiętajmy, by nigdy nie stawiać ich na stole w słoiczkach. Inną opcją jest stworzenie finezyjnego wzoru z sosu o rzadkiej konsystencji, który upiększy sałatkę, rybę, wędlinę czy inny bożonarodzeniowy przysmak – radzi ekspert marki Tarsmak.
Owocowo-warzywne czary mary
Świąteczne potrawy możemy również przyozdobić, używając do tego warzyw i owoców. Do wykrawania wykorzystuje się najczęściej marchewki, rzodkiewki, pomidory, cukinie, kolorową paprykę, pory. Z warzyw tych możemy wyczarować najróżniejsze kształty – róże, listki, koronki i wiele innych – wszystko zależy od naszej wyobraźni. To samo tyczy się owoców – pomarańczy, cytryn, jabłek czy mango – które mogą ożywić kolorem nawet najmniej wyraziste danie. Przykładowy, prosty przepis na ozdobny „bukiet”: obieramy marchewkę i za pomocą noża lub obieraczki odkrawamy długie, cienkie plastry. Zalewamy je wrzątkiem na kilka minut, by zmiękły. Każdy plasterek przecinamy na pół i składamy. Rolujemy jeden z nich, a każdy następny owijamy wokół pierwszego. Gdy już uformujemy różyczkę, związujemy ją nitką. Gotowy bukiecik będzie pomysłowym i smacznym dodatkiem do świątecznej galarety czy karpia.
Słodkie wykończenie
Jak wiadomo, świąteczne stoły obfitują w łakocie, jakimi są najczęściej różnego typu wypieki – makowce, torty czy pierniki. Jeśli nie brakuje nam wyobraźni, desery ozdobimy w prosty i ciekawy sposób, nadając im niepowtarzalnego charakteru. Użyć do tego możemy lasek cynamonu, kandyzowanych owoców, kolorowych posypek, czekolady, marcepanu, karmelu lub lukru. Przykładem kreatywnej i słodkiej ozdoby są czekoladowe plastry miodu. Do ich wykonania wystarczy gorzka czekolada oraz bąbelkowa folia do pakowania. Czekoladę rozpuszczamy, pokrywamy nią folię i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowymi plasterkami dekorujemy dowolne ciasto, które nie tylko będzie apetycznie wyglądać, ale także pysznie smakować.