Kuchnia to serce domu. To właśnie w tym pomieszczeniu wszyscy domownicy spotykają się i spędzają czas, gawędząc podczas wspólnego przygotowywania posiłków. Z tego powodu umeblowanie kuchni jest bardzo ważnym elementem aranżowania mieszkania. Szczególną uwagę należy zwrócić na blaty kuchenne.
Dlaczego wybór odpowiedniego materiału na blaty kuchenne jest tak istotny?
Powód jest prosty. Blaty kuchenne w Poznaniu to najbardziej narażona na uszkodzenia część kuchni. Grożą im poplamienia, zarysowania, a nawet przecięcia. Często są poddawane działaniu bardzo wysokiej lub niskiej temperatury. W związku z tym niezwykle istotne jest, by blaty kuchenne były trwałe i wytrzymałe. W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszą się blaty z kamienia. Są one wykonywane zwykle z granitu lub marmuru, co nadaje im elegancji, a jednocześnie sprawia, że są ponadprzeciętnie trwałe i przez wiele lat mogą służyć domownikom bez większych śladów użytkowania.
Dlaczego warto zdecydować się na parapety z kamienia?
Parapety z kamienia, tak jak blaty kuchenne, charakteryzują się wyjątkową trwałością i odpornością, a przy tym wspaniale wyglądają. Można umieścić je wewnątrz, a także na zewnątrz budynków. Ich właściwości mogę różnić się od siebie w zależności od tego z jakiego kamienia zostały wykonane. Największą popularnością cieszą się te z granitu, marmuru oraz kwarcytu. By surowce nie straciły swoich właściwości warto o nie zadbać.
Jak dbać o blaty i parapety z kamienia?
Pielęgnując blaty i parapety z kamieni naturalnych, takich jak granit i marmur, należy pamiętać przede wszystkim o systematyczności. Powierzchnie należy regularnie przecierać delikatną ściereczką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Konieczne jest unikanie kontaktu blatów z produktami do czyszczenia, które zawierają kwasy, ponieważ mogłoby to doprowadzić do utraty połysku. Warto także odpuścić stosowanie na powierzchni kamieni naturalnych gorącej wody lub pary. Oprócz oczyszczania, kamienne blaty co jakiś czas należy impregnować. To pozwoli zachować im trwałość na lata.