W ostatniej dekadzie zużycie energii elektrycznej w polskich domach wzrosło o 40%. Główny powód? Większa ilość sprzętu AGD, w który wyposażamy nasze kuchnie. Mimo że cena za energię elektryczną nieco spadła, ciągle płacimy sporo. Przedstawiamy kilka prostych sposobów, które pozwolą na skuteczne obniżenie rachunków za energię elektryczną.
Inteligentne odświeżanie
Warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego okapu, który nie tylko usunie nieprzyjemne zapachy, ale także wilgoć, grzyby i bakterie. Przy wyborze urządzenia, oprócz takich parametrów jak wydajność i głośność pracy, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na pobór mocy.
– Pobór mocy w okapach Hydria, Illumia i Magnus wynosi 8W, natomiast w standardowych okapach dostępnych na rynku aż 50W. Przy założeniu, że z okapu korzystamy przez około dwie godziny dziennie, roczne zużycie energii wynosi odpowiednio: dla okapów Ciarko Design – 5,84 kWh, a dla standardowych – 36 kWh. Przyjmuje się, że 1 kWh zużytej energii, pochodzącej z elektrowni węglowej, odpowiada emisji 1 kg CO₂ do atmosfery. Wybierając okapy Ciarko Design ograniczamy zużycie energii, a także przyczyniamy się do ograniczenia tej emisji o ponad 30 kg – wyjaśnia Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko.
Chłodzenie z głową
Lodówka to jedno z urządzeń AGD, które zużywa najwięcej energii elektrycznej. Dlatego rozmiar lodówki powinniśmy dobrać odpowiednio do potrzeb rodziny. Pamiętajmy, że im większa chłodziarka, tym więcej prądu zużyje. Przy zakupie warto zwrócić także uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Najmniej prądu zużywają te oznaczone symbolem A+++ (w dalszej kolejności A++, A+, A, B, itd.). Nie zapominajmy również o jej odpowiednim ustawieniu. Unikajmy miejsc, w których panuje wysoka temperatura, tj. nasłonecznionej przestrzeni, okolic kuchenki, piekarnika i grzejnika. W przeciwnym razie urządzenie zostanie zmuszone do pracy na większych obrotach, a tym samym zużyje więcej energii.
Oszczędne pieczenie
Piekarnik, podobnie jak lodówka, należy do grupy urządzeń zużywających najwięcej energii elektrycznej. Jak sobie z tym radzić? Zwróćmy uwagę na klasę energetyczną kupowanego sprzętu. Pamiętajmy także o tym, aby nie otwierać zbyt często nagrzanego piekarnika, gdyż ucieka nam wtedy sporo wyprodukowanej energii. Możemy również wyłączać urządzenie na kilka minut przed planowanym zakończeniem pieczenia. Piekarnik nie będzie pobierał prądu, zatrzyma jednak skumulowane wcześniej ciepło.
Miejsce pracy szefa kuchni
Kuchenki elektryczne coraz częściej zastępują gazowe. Nic dziwnego. Są łatwiejsze w utrzymaniu, nadają naszej kuchni nowoczesnego wyglądu. Za energię elektryczną płacimy jednak więcej niż za gaz, dlatego warto zastanowić się nad wyborem kuchenki z płytą indukcyjną. Jej główne zalety? Zużywa mniej prądu i skraca czas gotowania. Jest również bezpieczniejsza –zaczyna działać dopiero w momencie, gdy położymy na niej garnek. Pamiętajmy także o pokrywkach – dzięki temu dodatkowo skrócimy czas gotowania, a kuchenka pobierze mniej prądu.
Nie przepłacaj za wrzątek
Czajnik elektryczny skraca czas potrzebny do zagotowania wody, z drugiej strony wpływa na wysokość naszych rachunków. Urządzenia wykonana ze stali są nieco droższe, ale dłużej utrzymują temperaturę wody niż te zrobione z tworzyw sztucznych. Przy zakupie sprzętu należy zwrócić uwagę na jego moc. Im większa, tym szybciej zagotuje się woda, ale zużyjemy więcej energii. Dlatego zaleca się kupno czajnika pracującego z mocą około 2000W. Warto pamiętać, aby gotować tyle wody, ile akurat potrzebujemy. To skróci czas pracy urządzenia, a w efekcie zużycie energii będzie niższe.
Zwodnicza dioda
Wyłączanie urządzeń, z których aktualnie nie korzystamy, również pozwoli nam zaoszczędzić na rachunkach. Jeżeli jesteśmy posiadaczami czajnika wyposażonego w podświetlenie typu STAND-BY, pamiętajmy o wyjęciu wtyczki z kontaktu po zagotowaniu wody. Urządzenia działające w tym trybie pobierają dużą ilość energii elektrycznej. Warto zastanowić się nad kupnem listwy zasilającej. Jeden przycisk umożliwi nam wtedy wyłączenie wszystkich urządzeń, z których nie chcemy korzystać.