Urządzenie kuchenne niezbędne w święta

Wigilia to wyjątkowy dzień w roku, a samo przygotowanie kolacji wigilijnej wiąże się przeważnie z dużym nakładem pracy. Dwanaście potraw na wigilijnym stole to nie tylko wspaniała uczta dla zmysłów, ale także ogrom gotowania, pieczenia, krojenia, siekania… na szczęście z pomocą przychodzą innowacyjne sprzęty. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje Thermomix firmy Vorwerk – wielofunkcyjne urządzenie kuchenne. Jego dwanaście funkcji pomoże szybko, sprawnie i bez niepotrzebnego bałaganu przygotować dwanaście wigilijnych potraw.

Thermomix w służbie tradycji

Obowiązkowo karp, zupa grzybowa czy barszczyk z uszkami. Na wschodzie – kulebiak i kutia. Na Śląsku – makówki i moczka. Potrawy przygotowywane w Polsce na wigilijną kolację zależą od regionalnych tradycji lub rodzinnych przyzwyczajeń. Jedno się jednak nie zmienia – musi ich być dwanaście i każdy uczestnik kolacji powinien choć spróbować każdej z nich. Osobom przygotowującym Wigilię z pewnością zależy, żeby wszystkie były smaczne i stosunkowo mało pracochłonne. Dzięki Thermomixowi bez dużego wysiłku przygotujemy potrawy, wśród których każdy wigilijny gość znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo urządzenie pomoże nam spełnić oczekiwania uczestników kolacji preferujących zdrowe odżywianie bądź przebywających na diecie – część potraw możemy przygotować np. gotując je na parze, dzięki czemu będą nie tylko pyszne, ale też mało kaloryczne.

fot. Thermomix

Słodycz wymarzonej Wigilii

Mieszanie, gotowanie na parze, miksowanie, ważenie, rozdrabnianie, mielenie, ubijanie, emulgowanie, kontrolowane podgrzewanie, wyrabianie ciasta, gotowanie, siekanie – wszystkie te czynności potrafi wykonać Thermomix. Będzie pomocny w szczególności podczas przygotowywania świątecznych wypieków. Dzięki niemu precyzyjnie odmierzymy wszystkie potrzebne składniki bez konieczności brudzenia naczyń, wymieszamy je i wyrobimy ciasto. Wszyscy, którzy kiedykolwiek przygotowywali masę makową wiedzą, jak czasochłonna i żmudna to praca. Ale nie z Thermomixem – to wielofunkcyjne urządzenie zrobi to za nas. Oprócz makowca w Thermomixie przygotujemy także pierniczki, babkę korzenną, tort orzechowy i wiele innych świątecznych przysmaków.

fot. Thermomix

Nie tylko na słodko

Możliwości Thermomixa wykraczają jednak daleko poza świąteczne ciasta. Przy pomocy urządzenia możemy przygotować m.in. rybę po grecku, śledzia w kożuchu, karpia w galarecie, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i z grzybami, krokiety wigilijne, zupę grzybową, kompot wigilijny z suszonych śliwek i fig, makiełki, tatar z łososia, rybę w zalewie… mówiąc krótko – wszystkie dwanaście potraw i dużo, dużo więcej. Dzięki Thermomixowi święta upłyną nam w niezwykle smacznej atmosferze, a nasz nakład pracy, a także liczba naczyń, które będziemy musieli potem umyć, zostanie ograniczona do minimum.

fot. Thermomix

Leave a Reply